Michael Porter’ın rekabette 5 Güç analizi

Michael Porter’ın rekabette 5 Güç analizi, girmek istediğiniz sektörün veya içinde bulunduğunuz sektörün çekicilik durumunu, cazibesini ve o sektörün uğraya bileceği değişimleri önceden ön görmek amacı ile kullanılabilecek ve günümüzde de birçok firmada kullanılan faydalı bir analiz yöntemidir.

·         Firmalar arasındaki rekabet
Bu madde ile ilgili olarak, yatırımın yapılacağı sektördeki faal olan firmaların mevcut durumlarının ve sektördeki konumlarınındeğerlendirilmesi, sektöre yatırım yapılabilmesi için girdi ve çıktıların ve sektörün gelişim alanlarının analiz ediliyor olduğunu söyleyebiliriz.

·         İkame ürün ya da hizmetlerin tehdidi
Ürettiğimiz ürün veya hizmetlerin yerini tutan ürün ve hizmetlere ikame diyebiliriz. Örneğin uydu televizyon hizmeti sunan bir firmayız ve piyasada uydu kanallarını internet üzerinden sunan bir firma daha olduğunu var sayalım. İnsanlar bu servisi internet üzerinden kullanmayı tercih ediyorlar ise ikame ürün tehdidi çok üst seviyelerdedir diyebiliriz. İnternet üzerinden sunulan hizmet bizim ürünümüzden daha uygun bir fiyat ile piyasada sunuluyorsa, fiyat performans olarak da müşteriler için daha çok tercih edilen bir servis olacaktır.

·         Tedarikçilerin pazarlık gücü
Tedarikçilerimizin kendi alanlarında tek güç olması firmamız için büyük risk oluşturabilir. Tedarikçiye bağımlı bir pazarlık ilişkisi kurmak durumunda kalabiliriz. Fakat alternatif tedarikçi seçeneklerimizin olması durumda pazarlık gücü bizde olabilir.
Bir diğer tehdit ise tedarikçilerin ürün kalitesini düşürme ve fiyatların artırılması gücüne sahip olmasıdır. Bu yöntem ile sektördeki firmaların karlılıklarını düşürebilirler.

·         Müşterinin pazarlık gücü
Müşterinin ürünü tanıması ile ilgili olarak daha kaliteli ürünün talep edilmesi ve hizmetin veya ürünün fiyatlarının daha ucuza çekilmesi için pazarlık gücünü kullanması durumudur. 

·         Giriş engeli
Bölgesel faktörler, hükümet politikaları, vergiler, ekstra maliyetler ve sektördeki ekonomik ölçüler yatırımın yapılması ile ilgili başlıca giriş engellerini oluşturabilir.

Sercan Okur

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

RACI Matrisi Hakkında...

Liderin Takım Çantası - Cem Kozlu

Stephen Covey 8'inci aliskanlik ...