Daha Daha Lean Felsefesi...

Merhabalar;

Bu makalemde sizlere kısaca Lean iyileştirme metolojisinden bahsedeceğim. Okurken Lean felsefesini tanımlayacak ve genel fikir sahibi olacaksınız. Fırsat buldukça bu konu ile ilgili yazılar yazmaya devam edeceğim.  Lafı uzatmadan hızlıca konuya geçelim :)

Nedir Bu Lean nedir?

Lean yönetim 1950'lerde ilk olarak Toyota firması tarafında uygulanmaya başlanmış bir metottur.
Bu yönetim metodunu tek cümlede tanımlarsak; israfın azaltılması, katma değeri olan adımların yükseltilmesi ve süreçsel karmaşıklıkların ortadan kaldırılmasına yönelik bir felsefesi olduğunu söyleyebiliriz.

Peki Neye odaklanır?

Yalın yönetim ile 6 sigma arasındaki en temel fark;
6 Sigma hızdan çok kaliteye odaklanırken lean ise süreç akışını ve hızını iyileştirmeye odaklanır. Müşterilerinizin hayatını ne kadar kolaylaştırabiliyorsanız o kadar çok yalın süreç olgunluk seviyemizi bir hayli yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Minimum İnsan, Minimum Kaynak ve Minimum Sermaye..

Verimlilik

Yalın yönetim modelinde en temel mottomuz. "Gereksiz adımları hayatımızdan çıkar ve verimliliği arttır"

Verimlilik kavramı sürekli ileriye giden teknoloji ve iş dünyasında son 10 senedir büyük önem taşımaktadır. Öyle ki verimliliği sağlayamayan firmalar batmakta, ürünler daha pazara çıkmadan yaşam döngülerini tamamlamaktadırlar. Verimlilik ve hayatın kalitesi bir birleriyle ayrılmayacak derecede bağlıdır. Çünkü uzun dönemde verimlilik faktörü hayat standartlarını belirlemektedir.

Daha çok çıktıyı daha az girdi kullanarak hatasız olarak tek seferde üretmek demek daha fazla gelir ve kaynak anlamına gelir.

Verimlilik şirketler için en önemli performans ölçüm metriklerindendir.

Lean için ufak bir giriş yaptım, vakit buldukça kapsamı genişletmek için yeni yazılar yazmaya devam edeceğim.

Teşekkürler
Sercan OKUR

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

RACI Matrisi Hakkında...

Liderin Takım Çantası - Cem Kozlu

Stephen Covey 8'inci aliskanlik ...