İş Hayatında Algı Yönetimi


İş Hayatında Algı Yönetimi



İş hayatında zaman zaman kendimizi anlatamadığımız, aslında çok çabalamıştım ama bir türlü farkettiremedim dediğimiz anlar olmuştur. Bu tip durumlarda aslında belirleyici olan sadece ne sonuç elde ettiğimiz değil bunu aynı zamanda nasıl elde ettiğimizdir.

Etkin bir kariyer yönetimi beraberinde iyi planlanmış ve kurgulanmış bir algı yönetimi  gerektirmektedir. Bu süreçte işinize yarayacağını düşündüğüm 5 ipucunu sizlerle paylaşmak istiyorum.



       İpucumuz öncelikle algısını yönetmek istediğiniz hedef kitleyi belirlemek ve bu kitlenin bilinçaltındaki beklentiyi anlayabilmektedir. Bu doğrultuda iş çıktılarınızı ve davranışlarınızı yönlendirmek yaratacağınız algıda belirgin bir değişim yaratacaktır.






  İpucumuz karşınızdakinin ihtiyaçlarının farkında olmaktır. Sadece kendi bakış açınız, kendi beklentileriniz doğrultusunda haraket etmek karşınızdaki ile paralellik taşımadığında yaratmak istediğiniz algıyı zor duruma sokacaktır.



       İpucu etkin bir beden dili kullanımıdır. İletişimde 3 temel faktör söz konusudur. Sözcükler/Beden dili ve ses tonu iletişiminizin ve kişisel algılanmanızın temellerini oluşturmaktadır. Sözcükler bu süreçte %8 etkili iken, beden dili %55, ses onu %38 oranda sizin nasıl algılandığınızı belirlemektedir. Bu nedenle ne söylediğiniz değil nasıl söylediğiniz önemlidir.




      İpucumuz kitleninizin sesine kulak vermenin ötesine geçmek, onlar söylemeden harekete geçmek ve şaşırtmaktadır. Bu davranış, yaratacağınız algıda sizin farkındalığınızın ve gözlem becerilerinizin yüksek olduğunu, iş sonuçlandırma noktasında yetkinliğinizin sınırları zorladığını gösterecektir.




      Ve son ipucumuz kendimizi anlatabilmek. Başarılarınızı ancak etkin bir şekilde ifade edebildiğiniz ve bunları farkettirebildiğiniz ölçüde doğru bir algı yönetimi yapmış olursunuz. Bu nedenle hayatta ne kadar bildiğiniz değil bunu ne kadar anlatabildiğiniz önemlidir.


Bu çerçevede planlamış bir algı yönetiminin elde ettiğiniz iş sonuçları ile sizin kişisel motivasyonunuzu arttıracağına ve iş hayatında sizi bir adım öne çıkartacağına inanıyorum. Unutmayın ki en büyük hatalar bile algısı doğru yönetildiğinde hayatınızın en büyük fırsatı haline gelebilir...

Hepinize başarılı ve mutlu bir kariyer dilerim...

Sevgilerimle...
Erhan KÖSEOĞLU

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

RACI Matrisi Hakkında...

Liderin Takım Çantası - Cem Kozlu

Stephen Covey 8'inci aliskanlik ...