Gelecek 5 trendle şekillenecek

Capital'in bu yıl Las Vegas'da yerinde gözlemleme imkanı bulduğu CES 2011, tüketici elektroniğinde yeniliklerin nabzını tutuyor.


YENİ SAVAŞ ARENASI: TABLETLER
Bu yıl fuara damgasını vuran en önemli yenilik, iPad'ın açtığı yolda ilerleyen tabletler oldu. Lenovo, Motorola, Samsung, Blackberry, LG, Toshiba, Sharp ve ASUS başta olmak üzere tüm teknoloji şirketleri, bu alanda Apple'm yakaladığı inanılmaz başarıdan pay kapmak için birbiriyle yarışıyor. Bu rekabet o kadar yoğun ki CES Fuarı'nda 100'e yakın tablet modeli aynı anda görücüye çıktı. 2011'de satış tahmini 30 milyonu bulan global tablet pazarı o kadar çekici ki HDTV üreticisi Vizio bile VIA Tablet ürünü ile ilk defa mobil pazara adım atıyor. RIM de Playbook ürünü ile oyun dışında kalmıyor. Bu alanda pazarda ilk olarak görülen Microsoft Windows tabanlı tabletler öne çıkıyor. Apple'ın iPad'ine rakip çıkarma yarışında yeni modeller, genelde kamera, flash desteği, USB girişi gibi teknolojik özelliklerle fark atıyor. İlginçtir ki yeni tabletler, 10 inçlik iPad'den daha küçük boyutlara sahip. Çoğunlukla da yeni modellerin 7 inç olduğunu belirtmek gerekiyor. Tüketici Elektroniği Birliği (CEA) Baş Ekonomisti Shawn Dubravac, tablet ürünlerde satışın 2014 yılında 45 milyonu bulmasını öngörüyor. Pazar bu kadar büyük ve aç olunca tablet kategorisinde rekabetin giderek sertleşmesi ve bunun etkisiyle fiyatların aşağı çekilmesi bekleniyor. Motorola Xoom, Blackberry Playbook modellerinin favori gösterildiği bu savaşın Apple dışındaki galiplerini bu yıl birlikte görüyor olacağız.

TELEVİZYONLAR "AKILLANIYOR"Tüketici elektroniğinde gelecek yıllarda en çok duyulacak kavramlardan biri "connectivity" yani farklı bilgisayar sistemleri arasında bilgi alışverişi yapabilme yeteneği olacak. Ev aletlerinden, bilgisayar, televizyon ve cep telefonlarına kadar tüm teknolojiler birbiriyle konuşuyor. Bu bağlanabilirlik konsepti içinde bu yıl en öne çıkan ise televizyonlar... CES'te bu yıl en az iki düzine şirket, internete bağlanabilen televizyonlarını tüketici ile tanıştırdı. Bu akıllı televizyonlar, ayrı bir cihaza gerek duymadan bilgisayar gibi internete bağlanabiliyor ve uzaktan kumanda, klavye ya da daha ileri giderek cep telefonunuzla yönetilerek Facebook, YouTube, Twitter veya Yahoo'a ulaşabiliyor. Bu televizyonların dünyada büyük bir pazar yaratacağına dair araştırmalar mevcut. Bu alanda ilk olarak Sony, Lofitech Revue ve Google işbirliğiyle yaratılan Google TV'nin gördüğü ilgi de bunun bir belirtisi. DisplaySearch, 2014'e kadar tüm dünyada satılan bu tip internet bağlantılı televizyonların sayısının 118 milyona ulaşacağını tahmin ediyor. Forrester Research ise ABD'de 2015'e kadar 43 milyon evde en az bir internet bağlantılı televizyon olacağını öngörüyor. Tabii bu rakamlarda ABD pazarında Netflix, Youtube ve benzeri bu ortama hizmet sağlayan kanalların olması da önemli etken, bu kaynaklar güçlü içerik yaratarak ürüne talebi artırıyor. Türkiye'de ise internete bağlanabilen televizyonların en yakın nisan- mayıs ayları içinde gelmesi bekleniyor. Ancak içerik eksikliği söz konusu olacağından ne kadar talep göreceği şu an için belirsizliğini koruyor.

İNTERAKTİVİTE YENİ PAZAR YARATIYOR
Geleceğin tüketici elektroniğinde en önemli trendlerinden biri de interaktivite... Microsoft'un CEO'su Ste-ve Ballmer da açılış konuşmasında bu yılın öne çıkan trendleri arasında bu kavramın altını çizdi. İlk olarak Wii ile hayatımıza giren ancak Microsoft'un oyun konsolu Xbox360 için ürettiği Kinect ile tavan yapan bu furya, 2011'de büyük bir pazar yaratacağa benziyor. 


Microsoft bile beklediğinden fazla Kinect sattığını, Ballmer'ın "Ürün satışından 5 milyon adet bekliyorduk fakat 60 günde toplam 8 milyon ürüne ulaştık" sözleriyle açıkladı. Hal böyle olunca hem oyun hem de televizyon üreticileri de bu alana hamle yapıyor. Bireylerin belli bir aparata gerek duymadan kendi vücutlarını kullanarak yarattığı interaktivite tüketici tarafında ilgi topluyor. Bu talebi gören televizyon üreticilerinden biri, Türkiye'ye Anadolu Holding ile giren Çinli Hisense. Şirketin yeni nesil HiTouch TV ürünleri, televizyona bağlanan kamera yardımıyla Microsoft'un Kinect çözümüne benzer bir teknolojiyle çalışıyor. Tabii Microsoft da boş durmuyor. Bu yıl fuarda Steve Ballmer, Xbox 360 için üretilen yeni Kinect Avatar'ın sunumunu yaptı. Kinect Avatar, beden hareketlerinin ötesinde kişinin mimiklerini de algılayabiliyor. Avatar kullanıcısı gibi gülebiliyor ya da somurtabiliyor.

"SÜPER AKILLI" CEP TELEFONLARI
iPhone ile başlayan akıllı telefonlar, bu yıl yerini süper akıllı üst modellere bırakıyor. CES'te 4G'li, daha hızlı ve kolay kullanımlı cep telefonları tanıtıldı. Hız konusunda akıllı cep telefonlarını yeni işlemciler sayesinde katlayan bu telefonlar, aynı anda onlarca farklı işlemi gerçekleştirebiliyor. Artık 4G şebeke üzerinde çalışıyorlar. Motorola Atrix 4G, dikkat çeken modellerden biri. Bu telefonun en büyük özelliği, işlemcisinin çift çekirdekli olması ve bir anda dizüstü bilgisayarına dönüşebilmesi... Üzerinde çift çekirdekli 1 GHz işlemci ve Firefox tarayıcısı bulunan bu model, 4 inçlik dokunmatik bir ekrana sahip. Ayrıca en güzeli aksesuar olarak satılan yuva ile birlikte bir anda dizüstü bilgisayar olabiliyor; depolama alanı 48 GB'a kadar yükseltilebiliyor. Bir diğer 4G'li telefon da Samsung tarafından sunuluyor. Samsung Infuse 4G de çift çekirdekli işlemci ile geliyor. 4,5 inçlik büyük bir ekrana sahip bu modelde, rakip telefonlardan daha aydınlık görüntü elde edilebiliyor. Cihazın bir özelliği de çift ka merası var, arka yüzünde 8MP, ön yüzünde video sohbete yönelik 1,3 MP kamerası bulunuyor. Fuarın süper akıllılarından biri de Sony Ericsson Xperia Arc. Android 2,3 Gingerbread işletim sistemini kullanacak olan telefonun donanımı hayli güçlü. Bu akıllı telefon HD video kaydı yapabiliyor ve 8 MP'lik bir kamerası buluyor. Bu yeni süper akıllı telefonlar, bu yıl tüm dünyada kullanıcılarıyla buluşacak. Bu modeller, cep telefonu teknolojisinin ne kadar hızlı ilerlediğinin ve geleceğinin nasıl olacağının göstergesi.

3D'DE FUTURİSTİK YAKLAŞIMLAR
Geçen yıl CES'i etkisi altına alana 3D fırtınası, bu yıl da yeni ürünlerle esmeye devam ediyor. Her ürün kategorisinde 3D modelleri görmek mümkün. Şirketler, artık 3D görüntü kalitesinin ötesinde 3D içerik üreten fotoğraf makineleri, video kameralar, bilgisayarlar anlamında da güçlü bir rekabet içinde. Rekabetin en yoğun olduğu televizyon kategorisinde Sony, Samsung, Panasonic ve LG 3D deneyimi yaşatan farklı büyüklükte HDTV'ler sundu. Yalnız burada da artık bir adım ötede, gözlüksüz 3D televizyonlar dikkat çekiyor. Dünyada 2008 yılı sonunda satışa çıkan 3D televizyonlarda gözlük olmazsa olmaz olarak görülüyordu. Ancak bu yıl fuarda görülen pek çok yeni model ile geleceğin gözlüksüz 3D teknolojilerinde olduğunun altı çizildi. Öyle ki Sony, LG, Toshiba başta olmak üzere her televizyon üreticisi şirketin gözlüksüz 3D televizyon prototipleri ziyaretçilerin deneyimine sundu. Şu an bu televizyonlar ticarileşmiş değil ancak yakın zaman içinde 2012'ye kadar tek tek pazara çıkmayı bekliyorlar. Açıklamalara göre Toshiba, bu alanda nisan ayında ilk modelini piyasaya sunmaya hazırlanıyor. Fuarda 3D içerik yaratma konusunda da çetin bir mücadele fark ediliyor. Bu konuda ise Sony, 3D Cyber-shotları, kameraları ve bloggie'leri ile gövde gösterisi yaptı. 3D resimleri görüntüleyebilen yeni Vaio dizüstü bilgisayarları da ilk kez görücüye çıktı.


Toshiba'nın 3D gözlüksüz laptop prototipi de sahibini gözünden tanıyarak 3D görüntüye geçmesi ile dikkatleri üzerine topladı. Bu yenilikler, 3D alanında daha çok gidecek yol olduğunu ortaya koyuyor. 


Alıntı: capital.com.tr

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

RACI Matrisi Hakkında...

Liderin Takım Çantası - Cem Kozlu

Stephen Covey 8'inci aliskanlik ...