Hayatta Fark Yaratabilmek için 5 İpucu




Hepimiz iş hayatına atıldığımız ilk günden beri daha fazla sorumluluk almak, daha fazla kazanmak, daha çok şeyi elde etmek kısacası daha başarılı olabilmek çabalıyoruz. Bu süreçte istekli olmak kadar önemli olan bir şey daha var ki aslında o da bizi hayallerimize ulaştıracak donanımlarımızın, yani farklılıklarımızın farkında olabilmek.
Kariyerimizi tesadüflere bırakmak istemiyorsak bu süreci etkin bir şekilde planlamalı bizi bir adım öne çıkartacak yani fark yaratmamızı sağlayacak bir bakış açısına sahip olabilmeliyiz. Bu süreçte işimize yarayacak 5 temel ipucunu sizlerle paylaşmak istiyorum.


  İpucumuz farklılıklarımızın farkında olmak . Yani iyi olduğumuz, potansiyelimizi doğru kullandığımızda “farklı/fark yaratan” iş sonuçları elde edeceğimize inandığımız yönlerimizi keşfedebilmek. Tabiki keşfetmek yetmiyor, bu süreçte bu donanımlarımızı daha fazla egzersiz ile daha da geliştirmek ve etkin bir şekilde zirveye giden yolda kullanabilme becerisini kazanabilmemiz gerekiyor.







  İpucumuz etrafımızı daha fazla gözlemlemek hatta 360 derece görebilme becerisi kazanabilmek.Zaman zaman göremediğimiz, geç farkettiğimiz fırsatlar aslında çoğu zaman karşımıza tekrar çıkmıyorlar. Bu nedenle bir sonrakine daha büyük ama daha zor fırsatları beklemek zorunda kalıyoruz. Bu tip fırsatları daha erken farkedebilmek için belirlediğimiz vizyon ile etkileşim içinde olan tüm hareket alanını etkin bir şekilde gözlemlemeli ve kendimiz için farklılıklarımıza uygun potansiyel fırsat alanları yaratabilmeliyiz.




    İpucumuz bu yolculukta hızımızı kesecek engellerimizi tanımlayabilmek. Hayattaki büyük başarılar aslında uğrunda çok fazla engel aşıldığı için büyük başarı olarak tanımlanmıştır. Bu nedenle zorlukları bir engel değil çıktımızın etkisini artıracak kıymetli bir fırsat olarak görmek çok önemlidir. Bu bakış açısına sahip olduğumuzda karşımıza çıkan herbir engeli tanımlayabilmeli ve onu aşacak hareket planını zaman kaybetmen oluşturmalı, başarılarımızın etkisini büyütebilmeliyiz.




    İpucumuz aynada nasıl göründüğümüzün değil dışardan nasıl göründüğümüzün farkında olabilmek. Yansımamızın ne kadar gerçekçi olduğunu aslında duruşumuz değil ayna olarak neyi kullandığımız belirler. Bu nedenle yaptıklarımızın ne kadar büyük, önemli, zor, muhteşemen olduğunu düşünürsek düşünelim aslında önemli olan bunlar ne oranda bu şekilde kabul edildiğidir. Bu nedenle doğru aynaları kullanmak ve kendimizi anlatmak için efor sarfetmek yerine başkalarının farkına varmasını sağlayacak iş çıktıları üretmeye daha fazla efor sarfetmeliyiz.Çünkü bu çok daha değerlidir.



    Ve son ipucumuz şaşırtabilmek. İş hayatında başarılarımız ile yaratacağımız her “şaşkınlık” aslında potansiyelimiz hakkında önemli ipuçları barındırır. Bu nedenle ürettiğimiz her çıktıyı “bu işe şaşırtacak ne katabilirim sorusu?” İle zenginleştirmek ve bunu hayata geçirebilmek potansiyeliniz yani sizin limitleriniz konusundaki farkındalığı artıracaktır.



Hayat bir otomobil yarışına benzer. Çünkü bitiş çizgisine diğerlerinden önce varanların yaptığı tek şey, karşılaştıkları her virajda diğerlerinden farklı davranmalarıdır.

Farklı olmak, fark yaratmak ve bunu farkettirebilmek aslında işimizin ta kendisidir...

Sevgilerimle...
Erhan KÖSEOĞLU

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

RACI Matrisi Hakkında...

Liderin Takım Çantası - Cem Kozlu

Stephen Covey 8'inci aliskanlik ...